Φώνηση και λογοθεραπεία



Η παραγωγή της φωνής είναι μια σύνθετη δράση όπου περιλαμβάνει πολλά όργανα και συστήματα του σώματος μας. Ξεκινώντας με τη χρήση του αναπνευστικού συστήματος ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τον εισπνεόμενo και εκπνεόμενο αέρα και τις αντανακλάσεις του στα φυσικά ηχεία του σώματός μας καθώς και τις φωνητικές χορδές και τους υπόλοιπους αρθρωτές (τα χείλη, τα δόντια, τα φατνία, τον ουρανίσκος, την υπερώα, την σταφυλή, την γλώσσα, τη στοματική και τη ρινική κοιλότητα, τον λάρυγγας, τον φάρυγγας) , για την παραγωγή της φωνής και της ομιλίας.

Ο αρχικός στόχος της φωνητικής θεραπείας είναι να μεγιστοποιήσουμε την φωνητική παραγωγή του ατόμου και να βελτιώσουμε την ποιότητα της φωνής, για τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες του. Το φωνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι συνάρτηση ανατομικών λαρυγγικών αλλαγών, των γνωστικών λειτουργιών του ατόμου καθώς επίσης και της ψυχολογικής και ιατρικής κατάστασης του.

Η λογοθεραπεία παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους στους διάφορους τομείς παραγωγής της φωνής. Ασχολείται τόσο με την αναπνοή και τον τρόπο χρήσης της σε διάφορα περιβάλλοντα, όσο και με την επιδιόρθωση λανθασμένης τοποθέτησης των αρθρωτών κατά την διαδικασία παραγωγής λόγου. Ακόμη θεραπευτικά πλάνα λογοθεραπείας ακολουθούν ασθενείς με παθογένειες όπως οι πολύποδες, φωνητικά οζίδια και άλλες λειτουργικές διαταραχές του φωνητικού συστήματος, καθώς και ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή ή εμφανίζουν νευρογενείς διαταραχές φωνής (δυσαρθρία, νόσο Parkinson, παράλυση / πάρεση των φωνητικών χορδών) .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στοματοπροσωπικές Ασκήσεις

Παιχνίδια περιγραφής