Μαθησιακές Δυσκολίες

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια ομάδα διαταραχών που εμφανίζει ετερογένεια και τα αίτια της εντοπίζονται στον νευρολογικό τομέα. Ανήκοντας στο φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών, η πρώτη τους εμφάνιση γίνεται στην προσχολική ηλικία και κάποιες αρχικές ενδείξεις είναι η καθυστέρηση στην εμφάνιση της ομιλίας και στην ανάπτυξη του λόγου, στον κινητικό συντονισμό, την επαγωγική σκέψη, την κοινωνική αλληλεπίδραση και άλλους τομείς που απαιτούν την καταβολή προσπάθειας και συγκέντρωσης.
Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών.

Και κάποιες μικρές λύσεις για το σπίτι:

○ Το συστηματικό, καθημερινό πρόγραμμα βοηθάει τα παιδιά να προγραμματίσουν την ενέργεια και τις πράξεις τους, ενώ η επιβράβευση τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.


○ Τα μικρά διαλείμματα ή η εναλλαγή δραστηριοτήτων αποτελεί τρόπο εκτόνωσης και βοηθά στην συγκέντρωση για την επίτευξη των στόχων του παιδιού.

○ Η πίεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση! Αντιθέτως προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στο παιδί και έτσι καταλήγουμε σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

○ Από την άλλη, η στενή συνεργασία με το παιδί και η από κοινού δημιουργία προγράμματος και στόχων διευκολύνει πολύ τις συνθήκες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την ηθελημένη 
συμμετοχή του στο θεραπευτικό πλάνο.

○ Το σταθερό και καλά οργανωμένο περιβάλλον τα βοηθάει να οργανωθούν και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Φροντίζουμε να είναι λιτό και με σταθερή μορφή το μέρος αλλά και η ώρα που θα πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες τους, και να τα έχουμε ενημερώσει πλήρως. 

○ Σε δραστηριότητες πολύ σύνθετες βοηθάει να τις αποδομούμε σε μικρά βήματα, να τις απλοποιούμε και στη συνέχεια να τις ξανασυνθέτουμε βήμα βήμα ώστε το να τις κατανοήσει πιο εύκολα το παιδί

○ Συχνά μια εικόνα βοηθάει το άτομο να καταλάβει καλύτερα τι χρειάζεται να κάνει . Σε περιπτώσεις που είναι εφικτό οπτικοποιούμε τις δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει.

○Είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε και τα οποία απαιτούνε από το άτομο μεγάλη συγκέντρωση τόσο για να οργανώσει στο μυαλό του πληροφορίες όσο να προετοιμάσει και τις πράξεις που απαιτούνται. Τα παιχνίδια αυτά αποτελούνε μεγάλη και διασκεδαστική βοήθεια. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φώνηση και λογοθεραπεία

Στοματοπροσωπικές Ασκήσεις

Παιχνίδια περιγραφής